Mastocytóza a alergie na jed blanokřídlého hmyzu - Ruëff, Franziska; Placzek, Marianne; Przybilla, Bernhard (Current opinion in allergy and clinical immunology. České a slovenské vyd., 2006)
Význam přehledu Mastocytóza je vzácné onemocnění charakterizované zmnožením žírných buněk v kůži nebo vnitřních orgánech. Článek hodnotí, jak mastocytóza ovlivňuje diagnostiku a léčbu alergií na žihadlo blanokřídlých (Hymenoptera). Aktuální výsledky U pacientů s alergií na hmyzí žihadlo, kteří současně trpí mastocytózou, se častěji setkáváme s život ohrožujícími reakcemi na žihadlo než u těch, kteří mastocytózou netrpí. Při systematicky prováděném vyšetřování pacientů s alergií na žihadlo se zjistilo, že mastocytóza se vyskytuje u abnormálně vysokého počtu jedinců. Specifickou imunoterapii snáší většina pacientů s mastocytózou bez systémových projevů nebo pouze s celkovou reakcí mírného stupně a ukázalo se, že specifická imunoterapie je u nich jen minimálně méně účinná než u pacientů bez známek tohoto onemocnění (definováno jako nepřítomnost kožní formy mastocytózy a zároveň koncentrace tryptázy v séru < 11,4 μg/l). U pacientů s mastocytózou bylo popsáno několik úmrtí na celkovou reakci na žihadlo po ukončení specifické imunoterapie, a proto by měla specifická imunoterapie probíhat po celý život. Souhrn Pacienti, kteří trpí mastocytózou a alergií na jed blanokřídlého hmyzu, jsou ohroženi obzvláště těžkou anafylaktickou reakcí po žihadle a potřebují optimální diagnostiku a léčbu. U pacientů s alergií na žihadlo se důrazně doporučuje provádět screeningové testy s měřením sérových koncentrací tryptázy a pečlivým vyšetřením kůže.
Keywords: Mastocytosis, Cutaneous; Anaphylaxis; serinové endopeptidasy; hodnocení rizik; Serine Endopeptidases; anafylaxe; Immunotherapy, Active; Mastocytosis; alergie; lidé; kousnutí a bodnutí hmyzem; Risk Assessment; Insect Bites and Stings; kožní mastocytóza; mastocytóza; aktivní imunoterapie; Hypersensitivity; Passive Cutaneous Anaphylaxis; pasivní kožní anafylaxe; Humans