Možnosti posouzení glomerulární filtrace na podkladě predikačních vzorců u obézních jedinců s chronickým renálním onemocněním - Schück, Otto; Teplan, Vladimír; Skibová, Jelena; Štollová, Milena (Časopis lékařů českých, 2006)
Východisko. Hodnotu glomerulární filtrace je možno predikovat na podklade sérové koncentrace kreatininu (Skr) a některých klinicky snadno dostupných veličin. V praxi je nejčastěji užíván vzorec MDRD(Modification of Diet in Renal Disease) a rovnice Cockcrofta a Gaulta. V této práci se snažíme přispět k otázce, zda predikace glomerulární filtrace dle těchto vzorců je ovlivněna tělesnou hmotností (obezitou). Metody a výsledky. U 291 jedinců s chronickým renálním onemocněním (Skr 45–489 μmol/l) byla vyšetřena glomerulární filtrace na podkladě clearence inzulínu (Cin) a současně vypočítaná predikce glomerulární filtrace na podkladě zkrácené formy MDRD (MDRD abr) a vzorce dle Cockcrofta a Gaulta v nekorigované formě na tělesný povrch (CG) a v korigované formě na tělesný povrch (CGkorig). Soubor neobézních pacientů (A) byl tvořen 229 pacienty jejichž BMI <30 kg/m2 a soubor obézních pacientů byl tvořen 62 pacienty jejichž BMI >30 kg/m2. Hodnoty r (r2) charakterizující vztah mezi Cin vs MDRD abr, Cin vs CG a Cin vs CGkorig byly pro soubor A následující 0,893 (0,797), 0,810 (0,651) a 0,853 (0,727) pro soubor B: 0,900 (0,810), 0,838 (0,702) a 0,880 (0,774). Predikované hodnoty GF v rozpětí 30 % a (50 %) pro MDRD abr, CG a CGkorig v souboru A byly 70,2 % (87,3 %), 50,4 % (67,1 %) a 55,7 % (75 %) a v souboru B: 68,3 % (82,6 %), 28,6 % (39,7 %) a 46 % (61,9 %). Mezi hodnotami BMI a MDRD abr/Cin nebyla prokazatelná závislost.Naproti tomu mezi BMI a CGkorig byla slabá, ale významná závislost (r=0.220, p<0,05). Závěry. Dosažené výsledky podporují představu, že obezita neovlivňuje predikci glomerulární filtrace na podkladě MDRD abr, naproti tomu tuto predikci ovlivňuje CG. Vliv obezity na predikci CGkorig je na hranicích statistické významnosti. Pro běžnou klinickou praxi lze doporučit predikci glomerulární filtrace na podkladě MDRD abr.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; nemoci ledvin; Body Weight; Obesity; Humans; tělesná hmotnost; lidé; Research Support as Topic; Kidney Concentrating Ability; obezita; koncentrační schopnost ledvin; hodnoty glomerulární filtrace; Kidney Diseases; Glomerular Filtration Rate