Vliv specifické inhibice cyklooxygenázy 2 na ledvinové funkce u starších pacientů s poruchou ledvinové funkce - Horáčková, Miroslava; Schück, Otto; Komers, Radko; Teplan, Vladimír; Charvát, Jiří; Kvapil, Milan (Časopis lékařů českých, 2006)
Východisko. Blokátory cyklooxygenázy 2 (COX-2) jsou často užívanými léky u pacientů s degenerativními poruchami pohybové ústrojí. Většinou jde o starší nemocné s chronickými nefropatiemi. Cílem naší studie bylo zjištění účinku specifické blokády COX-2 rofecoxibem na ledvinové funkce u starších pacientů se středně významnou poruchou ledvinové funkce. Metody a výsledky. Použili jsme běžných vyšetřovacích metod jednak za podmínek vyrovnaného metabolizmu vody a soli, jednak za podmínek submaximální vodní diurézy. Vyšetřovali jsme glomerulární filtraci zjišťovanou pomocí clearance kreatininu, inulínu (Cin) a cystatinu C, frakční exkreci (FE) elektrolytů, všech osmoticky aktivních látek, vody a bezsolutové vody a celkové močové vylučování prostaglandinů UPGE2V a UPGF2αV. Zjišťovali jsme plazmatickou reninovou aktivitu (PRA) a aldosteron (Paldo) po stimulaci ortostatickou polohou. Při porovnání nálezů před versus po léčbě rofecoxibem jsme zjistili: Cin 0,82±0,34 vs 0,74±0,18 ml/s/1,73m2, FENa 1,0±0,3 vs 1,2±0,4 (p=0,02), FEOSM 2,9±0,7 vs 3,7±1,2 % (p=0,03), UPGE2αV 663±528 vs 414±195 (p=0,059), UPGF2V (559±625) vs 205±174 ηg/24 h (p=0,02), stimulovanou PRA 0,94±0,73 vs 0,4±0,27 ±pg/l/h (p=0,019), Paldo 104,56±50,15 vs 56,94±27,08 ηg/l/h (p=0,008). Závěry. Naše nálezy nasvědčují tomu, že u nemocných s poruchou ledvinové funkce může specifická inhibice COX-2 za definovaných podmínek snížit tubulární transport sodíku, aniž by změnila GFR a vylučování vody.
Keywords: Kidney Failure, Chronic; Cyclooxygenase Inhibitors; Aged; Humans; chronické selhání ledvin; senioři; lidé; inhibitory cyklooxygenasy; artralgie; Arthralgia