Zvýšení rizika krvácení při léčbě selektivními inhibitotry zpětného vychytávání serotoninu - Procházková, Michaela; Kršiak, Miloslav (Česká a slovenská psychiatrie, 2006)
Epidemiologické studie na mnohatisícových souborech osob ukázaly, že samotné selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu poněkud zvyšují riziko krvácení (např. do gastrointestinálního traktu asi l,5-3krát). Riziko krvácení z horní části gastrointestinálního traktu po samotných selektivních inhibitorech zpětného vychytávání serotoninu není sice příliš vysoké (asi u 1 z 1300 léčených), ale při kombinaci selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu s nesteroidními antiflogistiky se riziko gastrointestinálního krvácení může zvýšit až 15krát. Riziko se zvyšuje zejména u seniorů, u osob s vředovou nemocí a při krvácení do gastrointestinálního traktu v anamnéze. U osob se zvýšeným rizikem se doporučuje dávat přednost méně selektivním inhibitorům zpětného vychytávání serotoninu a při kombinaci s nesteroidními antiflogistiky chránit žaludek antisekrečními léky (např. inhibitory protonové pumpy). Při současném podávání selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu a malých dávek aspirinu se riziko krvácení z gastrointestinálního traktu zvyšuje asi 5-7krát. Velmi vzácně se mohou vyskytnout i úmrtí pro krvácení z gastrointestinálního traktu po selektivních inhibitorech zpětného vychytávání serotoninu samotných nebo v kombinaci s nesteroidními antiflogistiky. Mechanismus zvýšeného krvácení po selektivních inhibitorech zpětného vychytávání serotoninu není zatím objasněn. Přepokládá se, že se v něm uplatňuje inhibice agregace trombocytů pro depleci serotoninu vlivem selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu. Zvýšené krvácení do gastrointestinálního traktu při kombinaci selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu s nesteroidními antiflogistiky je vysvětlováno adicí inhibice destičkové agregace vlivem nesteroidních antiflogistik a žaludeční iritací po nesteroidních antiflogisticích.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; antiflogistika nesteroidní; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Research Support as Topic; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; gastrointestinální krvácení; Gastrointestinal Hemorrhage; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; lékové interakce; Drug Interactions