K diskusi o syndromu odcizeného rodiče - Pavlát, Josef; Pavlovský, Pavel; Janáčková, Laura (Česká a slovenská psychiatrie, 2006)
Autoři doporučují užívat správný překlad anglického "Parental Alienation Syndrome" (PAS) jako syndrom odcizeného rodiče. Shrnují obsáhlou diskusi týkající se PAS a zaujímají kritické stanovisko k užití pojmu syndrom, k pokusům považovat vztahový problém rodičů a dítěte za medicínskou diagnózu a především k tomu, že jednoznačně doporučovaným terapeutickým řešením by mělo být přemístění dítěte do péče zavrhovaného rodiče. Autoři poukazují na to, že PAS je formulován jako nástroj k řešení soudních sporů a zaujímají kritické stanovisko k doporučování soudních sporů jako řešení situace mezi rodiči a dítětem. PAS považují za ideologický koncept sloužící k organizování otců trpících nemožností hodnotného styku s dětmi a staví se kriticky k možnosti jednoduše řešit složitou a často neřešitelnou situaci.
Keywords: péče o dítě; rozvod; vztahy mezi rodiči a dětmi; vztahy mezi matkou a dítětem; lidé; otec-dítě - vztahy; Child Care; Mother-Child Relations; Parent-Child Relations; Divorce; Humans; výchova dítěte; Child Rearing