Regulační vyhl. č. 550/2005 Sb., ve znění vyhl. 101/2006 Sb. Co se mění pro praktické lékaře? - Uher, Jakub (Vox pediatriae, 2006)
Všeobecně známo je, že ministr vydal regulační vyhlášku, která platí od 1.1.2006 a upravila nově úhrady a zejména regulace, limity a z nich vyplývající finanční sankce pro praktické lékaře. Následně, poté co i ministr pochopil, že vyhláška je napsána špatně (nemám na mysli pouze chybnou filosofii individuálních limitů bez zohlednění čehokoli, ale i technicko právní kvalitu předpisu), se snažil řešit problémy různými výklady a metodikami (zde je problém ten, že platí text vyhlášky, bez ohledu na jakékoli dodatečné výklady). Poté co zjistil, že ani tudy cesta nevede, rozhodl se vyhlášku novelizovat. K této novelizaci došlo k 1.4.2006. V následujícím textu jsem se pokusil srovnat znění vyhlášky původní se zněním novým. Úpravy jsem provedl tak, že text, který zůstal zachován je normálním písmem, text, který platil původně, ale byl nahrazen či vyřazen je přeškrtnutým písmem a konečně text nový je vyznačen tučně. Své případné poznámky jsem uvedl kurzívou. Zásadní otázkou je, na jaké období se vlastně nové znění použije. Ačkoli novela platí od 1.4.2006 upravuje celé období prvního pololetí 2006. Podle mého názoru by tedy měla být úhrada za celé toto období (jak první, tak i druhé čtvrtletí 2006) stanovena dle novelizované vyhlášky.
Keywords: úhrada služeb Medicare USA; zdravotní pojištění; náklady na léky; rodinní lékaři; Insurance, Health; Medicare Assignment; lidé; Physicians, Family; Humans; Legislation, Medical; zákonodárství lékařské; Drug Costs