Rostlinné metabolity jako nootropika a kognitiva - Červenka, František; Jahodář, Luděk (Česká a slovenská farmacie, 2006)
Alzheimerovou nemocí a dalšími typy demencí trpí v současné době již několik milionů lidí. Etiologie těchto poruch není přesně známá. Dochází při nich k disbalanci neurotransmiterů, nedostatku acetylcholinu v mozku a patologickým změnám v mozkové tkáni. Na vzniku se podílí např. organická či toxická poškození mozku, volné radikály apod. Běžně se při léčbě užívají některá chemická léčiva patřící do skupiny nootropik, kognitiv a neuroprotektiv. Některá z používaných léčiv mají časté vedlejší a nežádoucí účinky. V poslední době se začínají při léčbě prosazovat některé přírodní látky (galanthamin, huperzin A, vinpocetin) a standardizované rostlinné extrakty (Ginkgo biloba L., Centella asiatica L.) Urban, Bacopa monniera L., Evolvulus alsinoides L.). Používání těchto rostlinných přípravků přináší méně nežádoucích účinků při zachování dostatečné léčby, nebo slouží jako podpůrný prostředek léčby klasické.
Keywords: Vinca; Humans; finanční podpora výzkumu jako téma; chemické látky - účinky a užití; Chemical Actions and Uses; Bacopa; Convolvulaceae; Plant Preparations; Central Nervous System Agents; Centella; galantamin; látky ovlivňující centrální nervový systém; Huperzia; rostlinné přípravky; Research Support as Topic; Galantamine; lidé; Ginkgo biloba