Význam HRCT v diagnostice invazivní plicní aspergilózy u nemocných s hematologickými malignitami - Mírka, Hynek; Ferda, Jiří; Ohlídalová, Kristýna; Vokurka, Samuel; Karas, M; Jindra, Pavel; Lysák, Daniel; Mukenšnábl, Petr (Česká radiologie, 2006)
V období let 2000-2005 autoři provedli celkem 214 HRCT vyšetřeni plic u nemocných s hematologickou malignitou spojenou s deficitem imunity. Ve 30 případech byla histologicky nebo mikrobiologicky verifikována invazivní plieni aspergilóza. Nejčastější byla angioinvazivní forma onemocnění (63,3 %). Méně častá byla forma bronchoinvazívm uu %) nebo kombinace obou forem (16,7 %). V daném klinickém kontextu lze považovat za relativně specifické známky onemocnění ložiskové kondenzace s lemem o denzitách mléčného skla (halo sign), rozpad se srpkem plynu (air crescent sign) a uzlíky v centrilobulární distribuci (tree in bud). Specifické znaky invazivní aspergilózy se celkem vyskytovaly u 62,9 % nemocných oproti 30,8 % případů, kdy bylo možno na aspergilózu usuzovat na základě prostého snímku hrudníku. Nejčastějším z nich byl lem o denzitách mléčného skla, který autoři zjistili u 50 % nemocných, z toho u 80 % během prvního týdne onemocnění. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že HRCT má největší přínos v časném stadiu onemocnění, kdy se specifické znaky (především halo sign) vyskytují až v 80 % případů a zároveň je menší pravděpodobnost fatálního průběhu nemoci. Na základě těchto zkušeností u nemocných s predispozicí k invazivní plieni aspergilóze autoři zařadili HRCT do rutinního vyšetřovacího algoritmu. Indikaci k vyšetření jsou nejméně 4 dny trvající febrilie nereagující na empiricky podaná širokospektrá antibiotika bez známého infekčního agens.
Keywords: plicní nemoci; Aspergillosis; lidé; Lung Diseases; Hematologic Neoplasms; tomografie spirální počítačová; Humans; aspergilóza; Tomography, Spiral Computed; hematologické nádory