Tupé poranění hrudníku a oxidační stres - Motyčka, Vladimír; Grofová, Zuzana; Havlíček, Karel; Šiller, Jiří; Fořtová, Magdalena; Linda, B (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Úvod: Každé trauma je doprovázeno oxidačním stresem se zvýšenými hladinami volných kyslíkových radikálů a snížením antioxidační kapacity organismu. Cíl studie: Cílem práce bylo zjistit souvislost mezi tíží zranění a intenzitou oxidačního stresu. Metodika: V období 33 měsíců bylo hodnoceno 126 pacientů s tupým poraněním hrudníku. Pacienti byli rozděleni do 4 skupin podle míry zranění hodnocených ISS, části pacientů byl kromě standardní terapie podáván indometacin. U pacientů byly sledovány hladiny volných kyslíkových radikálů a antioxidační kapacity. Všechna statistická testování jsme prováděli na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Prakticky u všech pacientů, bez ohledu na podskupinu, došlo k vzestupu hladiny volných kyslíkových radikálů současně s poklesem celkové antioxidační kapacity organismu. Závěr: Zjištěné výsledky ukazují souvislost mezi tíží zranění a intenzitou oxidačního stresu.
Keywords: Research Support as Topic; Humans; oxidační stres; poranění hrudníku; Oxidative Stress; antioxidancia; finanční podpora výzkumu jako téma; Antioxidants; lidé; volné radikály; Thoracic Injuries; Free Radicals