Sledování a vyhodnocování kvality ošetřovatelské péče s důrazem na realizaci ošetřovatelského auditu - Papoušková, Petra; Otásková, Jiřina; Brabcová, Iva (Kontakt (České Budějovice), 2006)
V současnosti se mnoho zdravotnických zařízení zaměřuje na zvýšení kvality péče o pacienty. Kvalita se buduje, zavádí, kontroluje, řídí a certifikuje. Proto je pro každé zdravotnické zařízení strategicky důležité zavádění systému řízení kvality do praxe. Sestry tvoří největší skupinu zaměstnanců ve zdravotnických zařízení, a proto je nutné zdůraznit klíčovou roli sester ve vedoucích pozicích nemocnic v aplikaci programů kvality. Cílem tohoto příspěvku je definovat kvalitu zdravotní péče. Nastínit problematiku měření kvality ošetřovatelské péče pomocí indikátorů kvality, k nimž patří i výsledky ošetřovatelských auditů. Zdůraznit význam tvorby standardů, kterými se stanovuje minimální úroveň kvality, jejíž dodržování je zajištěno kontrolním systémem poskytovatele této služby. Poukázat na důležitost hygienického zabezpečení rukou ve zdravotnických zařízení. Autoři D. Pittet, RW. Haley se ve svých studiích zabývají přenosem nozokomiálních nákaz a nedostatečnou hygienou rukou u zdravotnických pracovníků. A v neposlední řadě přiblížit čtenáři metodiku a realizaci ošetřovatelského auditu „Mytí rukou“ v českobudějovické nemocnici, jehož smyslem nebylo hledání chyb jednotlivců, ale nalezení „slabých míst“ v systému a zajištění co nejrychlejší nápravy.
Keywords: dezinfekce rukou; kvalita zdravotní péče; Hand Disinfection; Cross Infection; Reference Standards; Quality Control; ošetřovatelská péče; řízení kvality; Nursing Care; infekce spojené se zdravotní péčí; Quality of Health Care; referenční standardy