Zdravotné vedomosti u rómskych pacientov - Vörösová, Gabriela; Majlátová, Ivana (Kontakt (České Budějovice), 2006)
Hildegard E. Peplau bola americká odborníčka z oblasti ošetrovateľstva, ktorá kládla dôraz na interpersonálne vzťahy medzi sestrou a pacientom. Rómovia sú špecifickou etnickou skupinou. Ošetrovateľský prístup k nim vyžaduje znalosť ich spôsobu života, rešpektovať ich etnické odlišnosti. Sesterská diagnóza – Deficit vedomostí 00126, vyžaduje od sestry také psychoterapeutické aktivity, ktoré pomôžu pacientovi odstrániť dysfunkčné správanie, chápať príčiny a následky takého správania. Klasifikačný systém ošetrovateľských činností NIC – Nursing Interventions Classification a klasifikačný systém výsledkov ošetrovateľstva NOC – Nursing Outcomes Classification prinášajú vyššiu formu dokumentovania ošetrovateľského procesu. Cieľom práce bolo aplikovať ošetrovateľský model H. E. Peplau u rómskych pacientov. Základnou metódou práce bol kváziexperiment. Výsledky výskumu potvrdili správnosť pracovných hypotéz. Zistili sme, že u všetkých n = 50 pacientov sa zvýšili zdravotné vedomosti. V prvom meraní bola priemerná hodnota Likertovej stupnice NOC 1,96, kým v druhom meraní 2,91. Analýzou sesterskej dokumentácie sa potvrdilo, že použitím vybraného súboru z NIC sa zjednotili a sprehľadnili ošetrovateľské činnosti, použitím vybraného súboru z NOC bolo vyhodnotenie výsledných kritérií jednotné a objektívne.
Keywords: pacientův souhlas se zdravotní péčí; Nurse-Patient Relations; Roma; Attitude to Health; Focus Groups; Romové; postoj ke zdraví; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; Patient Acceptance of Health Care; zjišťování skupinových postojů