Amygdala (morfologie, funkce, klinika) - Langmeier, Miloš; Marešová, Dana; Mourek, Jindřich; Trojan, Stanislav (Psychiatrie (Praha, Print), 2006)
Amygdala (corpus amygdaloideum), struktura mandlovitého tvaru, lokalizovaná v mediálním temporálním laloku mozku, hraje klíčovou roli v emočním chování. Amygdala spolu s hippocampem tvoří základní část limbického systému. U lidí, ale i u jiných živočichů, je spojena jak s reakcí strachu, tak s libými pocity. Klíčovou funkcí amygdaly je rovněž formování a uchovávání vzpomínek na emočně zabarvené události. Stavy, jako je autizmus, deprese, narkolepsie, posttraumatická stresová porucha a fobie, jsou pravděpodobně spojeny s abnormální funkcí amygdaly, ke které došlo v důsledku poškození, vývojových poruch, nebo neurotransmiterové nerovnováhy.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; emoce; paměť; Emotions; limbický systém; lidé; Research Support as Topic; chování; Limbic System; amygdala; Memory; Amygdala; Behavior; Humans