Psychopatologie u mozkových nádorů - Masopust, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2006)
Klinické příznaky intrakraniálních mozkových nádorů dělíme do tří skupin: generalizované příznaky, ložiskové příznaky z iritace nebo destrukce mozkové tkáně nádorem a ložiskové příznaky vzdálené. Psychopatologické změny se u mozkových nádorů většinou objevují až v době, kdy je plně vyjádřená neurologická symptomatika. V některých případech ale mohou být prvním projevem nádoru mozku.
Keywords: Diagnostic Imaging; Depressive Disorder; Research Support as Topic; Cognition Disorders; lidé; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; epilepsie generalizovaná; intrakraniální hypertenze; Epilepsy, Generalized; finanční podpora výzkumu jako téma; Intracranial Hypertension; Humans; psychopatologie; kognitivní poruchy; bolesti hlavy; patologické stavy, příznaky a symptomy; Headache; diagnostické zobrazování; nádory mozku; Brain Neoplasms; Psychopathology; depresivní poruchy