Hladiny cytokinů a kostimulačních molekul (interleukinů IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-8, IL-10, IL-13, TNF-[alfa], TGF[beta]1, sCD23, sCD40L a receptoru pro IL-6) v plazmě zdravých dárců krve - Kohútová, Viera; Čoupek, Petr; Neničková, M; Tesařová, E (Transfuze a hematologie dnes, 2006)
Regulace pomocí cytokinové signální sítě významnou měrou ovlivňuje homeostázu, fyziologické funkce buněk a uplatňuje se při rozvoji řady patologických stavů, včetně nádorových onemocnění. Pomocí imunoanalytické metody ELISA autoři stanovili hladiny vybraných cytokinů a kostimulačních molekul v plazmě 30 dárců krve. Věk dárců se pohyboval od 19 do 52 let (medián 30,5; ženy 29, muži 32). Většina hladin interleukinů byla pod detekčním limitem metody. Vyhodnocení analýz bylo proto rozděleno na 2 části zvlášť pro interleukiny 2, 4, 5, 6, 8, 10, 13 a zvlášť pro ostatní sledované cytokiny a kostimulační molekuly (faktor nekrotizující tumory-α, transformující růstový faktor β1, solubilní CD23, CD40 ligand a receptor pro interleukin-6). Vztahy mezi jednotlivými parametry byly ověřovány Fisherovým exaktním testem v kontingenčních tabulkách. Pro jednotlivé interleukiny byly určeny pravděpodobnosti výskytu měřitelných hodnot ve zdravé populaci, včetně intervalu spolehlivosti pro tuto pravděpodobnost. Zjištěné hodnoty jsou výchozí referenční hodnoty pro shodné sledování hladin cytokinů u pacientů s diagnostikovanými hematologickými malignitami. Cytokinová či anticytokinová terapie s využitím monoklonálních protilátek je rovněž již součástí léčby řady nenádorových i nádorových onemocnění.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Blood Donors; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; cytokiny; Antibodies, Monoclonal; monoklonální protilátky; lidé; Research Support as Topic; ELISA; Cytokines; hematologické nádory; Hematologic Neoplasms; dárci krve; Humans