Neurostimulace - prevence poranění n. laryngeus recurrens při tyreoidektomii - Mocňáková, M; Vyhnánek, J; Duda, Miloslav (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Cíl: Je popisována technika neurostimulace n. laryngeus recurrens (NLR), jako nově zavedená metoda v České republice, užívaná k prevenci poranění zvratného nervu při operaci štítné žlázy, s poukázáním na její význam. Metoda: Neurostimulace n. laryngeus recurrens (NLR) při operacích štítné žlázy je metodou zaváděnou ve světě v posledních letech jako standardní postup v prevenci jeho peroperačního poranění. Dosud není stanovená jednotná všeobecně akceptovaná doktrína, jak minimalizovat riziko peroperační léze zvratného nervu, a neurostimulace k tomu může přispět. Výsledky: Tuto novou techniku jsme využili u 370 operovaných v roce 2005/2006 a nezaznamenali jsme žádnou trvalou parézu NLR. Závěr: Neurostimulace NLR v průběhu tyreoidektomie je novou metodou, která dále snižuje pravděpodobnost peroperačního poranění zvratného nervu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; elektrická stimulace; peroperační komplikace; nervus laryngeus recurrens; Electric Stimulation; tyreoidektomie; lidé; Research Support as Topic; Recurrent Laryngeal Nerve; Intraoperative Complications; Thyroidectomy; poranění nervus laryngeus recurrens; Recurrent Laryngeal Nerve Injuries; Humans