Od otevřené klasické, přes laparoskopickou, po robotem asistovanou laparoskopickou chirurgii - Ryska, Miroslav (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Úvod: V současné etapě rozvoje chirurgie dochází k robotizaci laparoskopických výkonů v abdominální chirurgii. Cílem autora je současný pohled na tento přechod a to jak z hlediska rozvoje chirurgie, tak i přínosu pro pacienta. Metoda: Na základě literárních pramenů a vlastních zkušeností s laparoskopickou chirurgií autor shromažďuje výsledky dostupných studií srovnávajících přínos laparoskopických operací oproti výkonům laparotomickým. Dále hodnotí současný stav s klinickým uplatněním robotického systému da Vinci. Za hlavní kritéria považuje rozvoj chirurgie jako oboru a terapeutický přínos pro pacienta. Výsledky a závěr: Laparoskopická cholecystektomie, fundoplikace při refluxní chorobě, bariatrické výkony a střevní resekce se staly metodou volby nebo variantou uvedenou v doporučených postupech chirurgické léčby. Laparoskopická apendektomie má omezenou indikaci, laparoskopická reparace kýly je doporučena těm, kteří upřednostňují rychlý nástup fyzické aktivity. Další výkony vyžadují dokončení probíhajících nebo nové randomizované studie k posouzení průkaznosti. Dlouhodobé výsledky laparoskopických operací se signifikantně od laparotomických neliší. Laparoskopický výkon zvýšil cenu původního laparotomického výkonu. Ta je v případě prokázaných lepších výsledků většinou akceptována. Hlavní a podstatný benefit laparoskopických výkonů je na straně pacienta. Ergonomie práce chirurga může být v průběhu laparoskopické operace s dlouhodobě vydržovanými pozicemi těla mnohdy horší než u otevřené operace a výkon je většinou časově náročnější. Robotická asistence v laparoskopické chirurgii je nově a rychle se rozvíjející technologií tohoto desetiletí. V současné době je ve svém vývojovém začátku. Miniinvazivní charakter je shodný s konvenčním laparoskopickým přístupem. Průkaz přínosu robotického systému pro pacienta je nutné provádět ve srovnání s konvenční laparoskopickou operační technikou a jejími výsledky na základě randomizovaných studií. Výhodou robotického systému je 3D zobrazení, výrazně zlepšená pohyblivost nástrojů, lepší ergonomie chirurga a odstranění přenosu třesu rukou na pracovní nástroj. Současnou nevýhodou robotického systému da Vinci je vysoká nákupní cena zařízení, drahý provoz daný zejména drahým instrumentariem a doposud neprůkazný přínos pro pacienta v oblasti břišní chirurgie. Podmínkou zhodnocení robotického systému v břišní chirurgii u nás je provedení pilotních projektů.
Keywords: robotika; lidé; miniinvazivní chirurgické výkony; Abdominal Cavity; Robotics; Humans; břišní dutina; Minimally Invasive Surgical Procedures; Surgical Procedures, Operative; chirurgie operační