Maka a její účinky - Večeřa, Rostislav; Škottová, Nina; Kazdová, Ludmila; Orolin, Jan; Šimánek, Vilím (Praktické lékárenství, 2006)
Maka je rostlina velice rozšířená v oblasti jihoamerických And. Má řadu pozitivních účinků na fertilitu, metabolizmus glukózy, stres a rozvoj depresí, imunitní systém a na celou řadu dalších. Její vliv na lipidový metabolizmus jsme studovali u HHTg (hereditárně hypertriglyceridemických) potkanů. Maka signifikantně snížila hladinu LDL, VLDL i celkového cholesterolu a taktéž triacylglycerolů v plazmě, VLDL a v játrech. Maka se na základě získaných výsledků jeví velmi slibně pro pozitivní ovlivňování a prevenci onemocnění spojených s poruchami metabolizmu lipidů.
Keywords: hypolipidemika; potravní doplňky; Models, Animal; Dietary Supplements; modely u zvířat; krysa rodu Rattus; Research Support as Topic; hyperlipidemie; Lepidium; Plants, Medicinal; Animals; finanční podpora výzkumu jako téma; Hypolipidemic Agents; Hyperlipidemias; léčivé rostliny; zvířata; Rats