The skull of Wolfgang Amadeus Mozart predicates of his death - Druga, Rastislav; Vlček, Emanuel; Šmahel, Z; Bigoni, Lucie; Velemínská, J (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2006)
W. A. Mozart zemřel na následky vytvořeného chronického epidurálního hematomu po tupém úrazu lebky, zřejmě v mládí. Exacerbace procesu, opakující se během řady let, se projevovaly horečnatým onemocněním, projevy meningeálního dráždění a úpornými bolestmi hlavy. Vždy po uklidnění ataky se po určité době onemocnění znovu ozývalo. Po posledním vzplanutí zřejmě infikovaného ložiska Mozart dne 5. prosince 1791 zemřel. Z historických zpráv o chování skladatele můžeme uvažovat i o vývinu temporálního syndromu nebo temporální epilepsie s typickými klinickými projevy.
Keywords: Hematoma, Epidural, Cranial; Correspondence as Topic; fraktury lebky; Epilepsy, Temporal Lobe; Anthropometry; korespondence jako téma; Skull Fractures; lebka; antropometrie; Famous Persons; epidurální hematom; významné osobnosti; epilepsie temporálního laloku; Skull