Méně obvyklé nežádoucí účinky amiodaronu - Janota, Tomáš; Malík, Jan; Holaj, Robert; Šimek, Jan (Interní medicína pro praxi, 2006)
Kazuistika popisuje průběh onemocnění pacienta s kumulací tří nežádoucích účinků amiodaronu. Na prvním místě to byl méně známý parkinsonský syndrom. Druhým nežádoucím účinkem byl bronchospazmus, který je také dosti vzácnou komplikací. Třetím nežádoucím účinkem bylo prodloužení QT intervalu, které je známým, ale někdy trochu opomíjeným nebezpečným důsledkem léčby amiodaronem. Kazuistika upozorňuje na rostoucí riziko výskytu nežádoucích účinků u nemocných v těžkém stavu a na význam znalosti i méně obvyklých nežádoucích účinků léčby.
Keywords: parkinsonské poruchy; amiodaron; lidé; Long QT Syndrome; bronchospasmus; Bronchial Spasm; syndrom dlouhého QT; Parkinsonian Disorders; srdeční arytmie; Amiodarone; Arrhythmias, Cardiac; Humans