LA typizace u paternitních sporů - Macurová, Helena (Alergie (Praha, Print), 2006)
Pro klinickou imunologii je v součastné době charakteristická její různorodost, která se prolíná do řady medicínských specializací. Poznatky imunologie se uplatnují nejen v lékařských oborech (transplantace orgánů a kostní dřeně, monitorování a diagnostika imunologicky podmíněných onemocnění, nové terapeutické postupy aj.), ale i v nelékařských oborech (paternitní spory, kriminalistika). Společným jmenovatelem těchto činností je praktické využití teoretických poznatků o hlavním histokompatibilním systému člověka (HLA - Human Lymphocyte Antigen). Určování antigenů HLA systému a hlavně určování otcovství pomocí metodik molekulární genetiky (DNA) spolehlivě řeší otázku biologického otcovství.
Keywords: Paternity; HLA antigeny; Molecular Diagnostic Techniques; diagnostické techniky molekulární; HLA Antigens; Polymorphism, Genetic; paternita; polymorfismus genetický