Dlouhodobá léčba bipolární poruchy atypickými antipsychotiky - Janů, Luboš; Racková, Sylva (Remedia, 2006)
Prevalence bipolární poruchy v populaci se pohybuje okolo 1 %. Onemocnění se projevuje nejen psychopatologií, má také dopady na vztahy pacientů a členů jejich rodin, sociální a ekonomické výsledky společnosti. Včasná diagnostika a léčba je podmínkou dobrého zvládání a kontroly průběhu onemocnění. Atypická antipsychotika představují jeden z účinných léčebných postupů. Text se na základě dostupných dat zabývá problematikou dlouhodobé léčby antipsychotiky, jejími indikacemi a nežádoucími účinky. Dobrá snášenlivost a účinnost léčby poslední epizody je předpokladem adekvátní adherence a dlouhodobé úspěšné terapie bipolární poruchy.
Keywords: adherence pacienta; Bipolar Disorder; Lithium; Humans; Antimanic Agents; benzodiazepiny; lidé; Triazenes; bipolární porucha; antipsychotika; triazeny; Antipsychotic Agents; Patient Compliance; antimanika; dlouhodobá péče; lithium; Benzodiazepines; Long-Term Care