HIV/AIDS a patologie v krevním obrazu - Matýšková, Miloslava; Snopková, Svatava (Časopis lékařů českých, 2007)
Východisko. Pandemie onemocnění HIV/AIDS zasáhla prakticky celý svět. Při podávání antiretrovirové léčby se onemocnění stalo chronickou chorobou. Toto však současně vytváří podmínky pro postižení prakticky všech orgánů u HIV infikovaných. Cílem naší práce bylo zjistit frekvenci patologií při vyšetření KO v době stanovení diagnózy HIV infekce (tedy v době, kdy změny KO nebyly ovlivněny antiretrovirovou léčbou) a jejich vztah ke stadiu choroby. Metody a výsledky. U 64 HIV-pozitivních pacientů (17 žen a 47 mužů) ze 70 registrovaných v AIDS centru FN Brno k 1. březnu 2006 jsme měli k dispozici parametry krevního obrazu s diferenciálním rozpočtem, absolutní počty CD4+ lymfocytů v době diagnózy choroby. Průměry ani mediány uvedených parametrů s výjimkou absolutních hodnot CD4+ v mm3 nevybočují z fyziologických mezí. Patologie v KO byla v červené řadě 26x (tj. 41,9 % všech nemocných), v leukocytární řadě 22x (35,5 %), v trombocytární řadě 3x, z toho pouze 1x izolovaně. Závěry. Patologie v krevním obraze je poměrně častá komplikace onemocnění HIV/AIDS. Na HIV infekci bychom proto u jinak nevysvětlitelných patologií v krevním obraze neměli zapomínat.
Keywords: krevní obraz; počet lymfocytů; HIV infekce; HIV Infections; Sex Distribution; lidé; Female; AIDS; mužské pohlaví; Lymphocyte Count; Male; biologické markery; rozložení podle pohlaví; Acquired Immunodeficiency Syndrome; Biomarkers; Blood Cell Count; ženské pohlaví; Humans