Ošetření diafyzárních zlomenin předloktí pomocí zajištěného nitrodřeňového hřebu - Višňa, Petr; Kalvach, Jaroslav; Valcha, M; Beitl, E; Vlček, M (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Úvod: Cílem práce je zhodnotit výsledky ošetření diafyzárních zlomenin radia a ulny pomocí zajištěného nitrodřeňového hřebu. Metodika: 45 pacientů s 68 zlomeninami bylo v období 2003–2005 ošetřeno nitrodřeňovým hřebem ForeSight (Smith&Nephew, USA). Průměrný věk pacientů byl 34,12 roku. V pooperačním období byly sledovány časné i pozdní komplikace, byly vyhodnoceny RTG snímky a funkční výsledky. Výsledky: Průměrná doba kostního zhojení byla 13,2 týdne, zaznamenali jsme 3 případy prodlouženého hojení a žádný případ pakloubu. Při hodnocení funkčních výsledků podle Andersona jsme zaznamenali plný rozsah pohybu u 86,9 % pacientů, lehké omezení pohybu u 10,9 % a těžké omezení u 2,2 % pacientů. Z pooperačních komplikací jsme zaznamenali 1x povrchovou infekci, 2 případy inkompletní radioulnární synostózy a v jednom případě se rozvinul kompartment syndrom. Závěr: Při porovnání dlahové techniky a hřebování jsme dosáhli srovnatelných výsledků a implantát považujeme za vhodný k použití především u otevřených, etážových a široce kominutivních zlomenin předloketních kostí.
Keywords: Longitudinal Studies; Research Support as Topic; Postoperative Complications; interpretace statistických dat; finanční podpora výzkumu jako téma; Humans; Fracture Fixation, Intramedullary; Fracture Healing; Data Interpretation, Statistical; fraktury vřetenní kosti; lidé středního věku; Radius Fractures; intramedulární fixace fraktury; Ulna Fractures; fraktury ulny; Middle Aged; lidé; Treatment Outcome; výsledek terapie; longitudinální studie; pooperační komplikace; hojení fraktur