Tekutý zázvorový extrakt: technologie výroby a hodnocení jakosti - Masteiková, Ruta; Bernatoniené, R; Savickas, A; Chalupová, Z; Bernatoniené, J (Česká a slovenská farmacie, 2006)
Cílem práce bylo vypracovat technologii výroby tekutého zázvorového extraktu a rovněž vybrat a ověřit metody hodnocení jakosti hotového přípravku. Na základě experimentu bylo zjištěno, že vhodným vyluhovadlem je ethanol 70%. Optimální podmínky pro vznik kvalitního extraktu se vytvoří, když je použita droga rozdrobněná na částice procházející sítem o velikosti otvorů 4000 μm, jako extrakční metoda slouží reperkolace s rozdělením vsádky drogy v poměru 5:3:2 a kapalina z perkolátoru vytéká rychlostí 0,2 ml/min/100 g drogy. Přítomnost aminokyselin, sacharidů, glykosidů, redukujících látek, fenolických sloučenin a alkaloidů v hotovém extraktu byla prokázána pomocí barevných nebo srážecích reakcí. Pro důkaz gingerolů a šogaolů byla použita metoda tenkovrstvé chromatografie. Kvantitativně byly stanoveny zbytek po odpaření, koncentrace ethanolu a množství silic.
Keywords: řízení kvality; Pharmaceutical Preparations; Quality Control; léčivé přípravky; Plant Extracts; Zingiber officinale; Technology, Pharmaceutical; Humans; lidé; rostlinné extrakty; farmaceutická technologie; zázvor lékařský