Potenciometrické stanovenie disociačných konštánt alkylesterov kyseliny 2-, n3-, 4-{2-hydroxy-3-((4-difenylmetyl)piperazin-1-yl)propoxy}fenylkarbámovej, potenciálnych blokátorov [beta]-adrenergných receptorov nerozpustných vo vode - Lišková, Anna; Blešová, M (Česká a slovenská farmacie, 2006)
Potenciometrická titrácia v zmesiach voda – metanol bola použitá na stanovenie zdanlivých ionizačných konštánt (w spKa) potenciálnych liečiv, 12 protonizovaných báz, alkylesterov kyseliny 2-, 3-, 4-{3-(4-difenylmetyl- -piperazin-1-yl)-2-hydroxy-propoxy}fenylkarbámovej vo forme dihydrochloridov. Hodnoty pKa pre vodné prostredie boli získané extrapoláciou závislosti Yasuda–Shedlovsky; zvolený postup bol overený použitím modelovej zlúčeniny trimekaín–hydrochloridu. Prvá ionizačná konštanta študovaných látok sa pohybovala v rozmedzí od 2,7 do 3,2, druhá od 6,5 do 7,2. V homologických radách bol pozorovaný len mierny pokles ionizačných konštánt s rastúcim počtom uhlíkov. Experimentálne získané pKa boli porovnané s disociačnými konštantami získanými výpočtovým programom SPARC.
Keywords: Esters; Clinical Laboratory Techniques; Humans; lidé; potenciometrie; klinické laboratorní techniky; Carbamates; Potentiometry; beta blokátory; Adrenergic beta-Antagonists; estery; karbamáty