Tkáňový aktivátor plazminogenu, inhibitor plazmatického aktivátoru-1 a von Willebrandův faktor v akutní a konvalescentní fázi ischemické cévní mozkové příhody - Vlachová, Ivanka; Krčová, Věra; Herzig, Roman; Slavík, L; Bártková, A; Vaverková, Helena; Křupka, Bohdan; Šaňák, Daniel; Urbánek, Karel; Budíková, M; Sovová, Eliška; Kaňovský, Petr (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2006)
Úvod: Akutní fázi ischemické cévní mozkové příhody (iCMP) doprovázejí změny fibrinolytického systému. Cílem studie bylo posouzení vlivu von Willebrandova faktoru (vWF), tkáňového aktivátoru plazminogenu (t-PA) a inhibitoru plazmatického aktivátoru I (PAI-1) na tíži ischemického iktu v akutní fázi a posouzení jejich možné prediktivní hodnoty. Soubor a metodika: Stanovení plazmatických hladin uvedených faktorů bylo provedeno u 109 probandů (66 mužů a 43 žen, průměrného věku 61,5±9,9) do 24 hodin od vzniku iCMP. Tíže přiTiody byla hodnocena podle kritérií NIHSS. Soubor byl rozdělen do tří skupin - ikty aterotrombotické, embolické arterio-arteriální a kardioembolické. Za 3 měsíce od akutní fáze byly sledované faktory vyšetřeny u 73 probandů (40 mužů a 33 žen). Kontrolní skupinu (KS) tvořilo 58 zdravých osob (32 mužů a 26 žen) průměrného věku 57,1±9,9 let. Výsledky: V akutní fázi iCMP byly zjištěny vyšší hodnoty vWF faktoru U sledovaného souboru proti KS (p= 0,0002) a u nemocných s NIHSS>10 (p=0,037). Hladina PAI-1 byla nižší u probandů proti KS (p=0,009). U nemocných rartSÓ-aŕiľriáiBVemboli.- byly vyššľ hodnoty t-PA (p=0,030) oproti nemocným S embólií kardiální. Při hodnocení za 3 měsíce se sledovaný soubor lišil proti KS vyšší hladinou vWF (p=0,002), při srovnání se vstupními hodnotami měl vyšší hladinu PAI-1 (p=0,004) a snížení hodnot t-PA (p=0,045). Závěr: V akutní fázi onemocnění převažuje u sledovaného souboru obraz výrazné endoteliální dysfunkce a zvýšené aktivity trombocytů prezentované vWF, která je zřejmá i ve fázi konvalescentní. Konstelaci změn PAI-1 a t-PA za 3 měsíce od vzniku příhody se známkami vysoké aktivity fibrinolytického potenciálu považujeme za marker zvýšeného rizika recidívy iktu.
Keywords: von Willebrandův faktor; cévní mozková příhoda; finanční podpora výzkumu jako téma; inhibitor aktivátoru plazminogenu 1; Humans; biologické markery; Plasminogen Activator Inhibitor 1; lidé; tkáňový aktivátor plazminogenu; Biomarkers; Tissue Plasminogen Activator; von Willebrand Factor; Research Support as Topic; Stroke