Význam monitorování antioxidační kapacity a metabolizmu lipidů v procesu stárnutí - Jurašková, Božena; Solichová, Dagmar; Bláha, V; Klejna, Miloš; Hyšpler, Radomír; Žďánský, P; Zadák, Zdeněk (Česká geriatrická revue, 2006)
Proces stárnutí je předmětem zájmu mnoha vědních oborů. Život mnohobuněčného organizmu je udržován rovnováhou mezi produkcí nových buněk a zánikem starých. Celý tento proces je řízen řadou faktorů, regulačních mechanizmů. Ve stáři dochází k určitým změnám v oblasti antioxidační kapacity, metabolizmu mastných kyselín a biosyntězy cholesterolu. Studiem těchto změn bychom mohli přispět k podačení nepříznivého účinku aktivních forem kyslíku a zpomalení procesu stárnutí.
Keywords: Lipids; Reactive Oxygen Species; Vitamins; stárnutí; Aging; Apoptosis; Lipid Metabolism; lipidy; apoptóza; vitaminy; Humans; lidé; Homeostasis; homeostáza; Cholesterol; metabolismus lipidů; reaktivní formy kyslíku; cholesterol