Dobutamin-atropin stress test myokardu pomocí magnetické rezonance - Ferda, Jiří; Linhartová, Kateřina (Česká radiologie, 2007)
Cíl. V práci hodnotíme bezpečnost, proveditelnost a diagnostické zkušenosti s prováděním dobutamin-atropinového testu na MRI. Metoda. V období 12 měsíců jsme provedli celkem 50 zátěžových MRI srdce u nemocných s potvrzeným onemocněním koronárních tepen, či při podezření na ně. Vyšetření byla prováděna radiologem na přístroji Avanto 1.5 T s použitím matrixové body cívky a bezdrátového gatovacího systému. Protokol sestával ze sekvencí balancovaného echa (trueFISP retrogated) v čtyřdutinové projekci, dvoudutinové projekci levé komory, v šesti projekcích v krátké srdeční ose a eventuálně i ve dvouvýtokové projekci levé komory. Dobutamin byl aplikován kardiologem stupňovitě v dávkách 5-10-20-30-40 ?g/kg/min, trvání jednotlivých stupňů zátěže trvalo 4-5 minut, podle možné rychlosti akvizice MR dat. Pokud nebyla dostatečná chronotropní odpověď na dobutamin, byl od stupně 20 ?g/kg/min dobutaminu aplikován atropin v dávkách po 0,5 mg do celkové dávky 2 mg. Během celého vyšetření byl měřen systolický tlak na mezi jednotlivými stupni zátěže, srdeční frekvence a EKG byly monitorovány pomocí MR systému. Výsledky. V souboru nebyl zaznamenán jako komplikace infarkt myokardu, v jediném případě (2 %) vznikla komorová tachykardie, která si vyžádala bezprostřední kardioverzi. Hodnotili jsme poruchy a změny kinetiky myokardu levé komory v závislosti na zátěži, viabilní myokard jsme prokázali ve 22 % případů, aviabilní jizvu v 28 %, zátěžovou ischémii v 18 % případech a u 32 % případů byl nález negativní (nebyly pozorovány poruchy kinetiky), v 6 % případů byla patrná chlopenní vada. Závěr. Dobutamin-atropinový stress test myokardu provedený kombinovaným týmem je bezpečný, standardně proveditelný a stává se vhodnou alternativou dobutaminové echokardiografie.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Echocardiography, Stress; koronární nemoc; atropin; Magnetic Resonance Imaging; zátěžová echokardiografie; Coronary Disease; Electrocardiography; tomografie spirální počítačová; Research Support as Topic; Humans; Atropine; finanční podpora výzkumu jako téma; Tomography, Spiral Computed; elektrokardiografie; dobutamin; Dobutamine; lidé