Blastická transformace indolentních lymfomů - Hudeček, Ján (Onkologie (Olomouc, Print), 2007)
Blastická transformace indolentních nehodgkinských lymfomů je podmíněna klonální divergencí nádorové populace a vyskytuje se u 20-40 % nemocných. Riziko transformace se zvyšuje v přímé závislosti na délce trvání onemocnění a přežívání nemocných po transformaci je obvykle kratší než jeden rok. Vysoké riziko blastické transformace předpovídá velká nádorová masa v době stanovení diagnózy a nedosažení kompletní remise po prvoliniové léčbě. Terapie agresivních sekundárních velkobuněčných lymfomů je problematická v důsledku jejich větší rezistence na standardní chemoterapii a omezené kapacity krvetvorby nemocných.
Keywords: nehodgkinský lymfom; nádorová transformace buněk; Cell Transformation, Neoplastic; lidé; Lymphoma; Lymphoma, Non-Hodgkin; Humans; lymfom