Kognitivní změny po resekčních operacích pro farmakorezistentní temporální epilepsii s ohledem na stranu operace - Preiss, Jan; Vojtěch, Zdeněk (Česká a slovenská psychiatrie, 2006)
V souboru 41 dospělých pacientů (18 s levostrannou operací, 23 s pravostrannou) bylo posouzení intelektové výkonnosti provedeno metodou WAIS-R, hodnocení paměti metodou WMS-R (u malé části WMS). Kromě porovnání průměrných hodnot byly použity tři metody k určování spolehlivé změny u jednotlivců (Franzen, Iverson 2000): metoda standardní odchylky (?SD) a dvě metody spolehlivých diferenčních skórů změny (Chelune a spol., 1993; Atkinson, 1991). Před operací nebyly významné rozdíly mezi skupinami. V průměru 19,7 měsíců po operaci mají nemocní s operací vlevo významně nižší celkové paměťové výkony než nemocní s pravostrannými operacemi (p=0,009). Průměrná změna celkového paměťového výkonu je u operací vlevo záporná, tj. zhoršení (-5,88), u operací vpravo kladná, tj. zlepšení (6,22) (p = 0,001). U levostranných operací ze 17 vyšetřených paměťovou zkouškou došlo po operaci u 3 pacientů (17,6 %) k většímu poklesu paměťové výkonnosti než 1 SD. U pravostranných operaci z 23 vyšetřených u 6 pacientů (26,1 %) došlo k zlepšení o více než 1 SD, u 1 pacienta (4,4 %) k zhoršení o více než 1 SD. Sledování souvisí se snahou zlepšit kvalitu života nemocných, která je dána také změnami v kognitivních funkcích, ke kterým může po operaci dojít.
Keywords: Cognition Disorders; neurochirurgické výkony; neurobehaviorální symptomy; Epilepsy; lidé; Data Interpretation, Statistical; Memory Disorders; epilepsie; poruchy paměti; interpretace statistických dat; neuropsychologie; Neurosurgical Procedures; Neurobehavioral Manifestations; kognitivní poruchy; Neuropsychology; Humans