Funkční vyšetření retinálních cév u pacientů s okluzí centrální sítnicové žíly - Rehák, Matúš; Fric, E; Řehák, J; Raiskup-Wolf, F; Langová, K (Česká a slovenská oftalmologie, 2007)
Retinální cévní analyzátor (RVA) umožňuje funkční vyšetření sítnicových cév, měřením míry jejich dilatace a konstrikce. RVA měří vnitřní průměr sítnicových artérií a vén v reálném čase při různých stimulačních impulzech. Kromě uvedeného dynamického vyšetření umožňuje přístroj i statickou cévní analýzu. Ta měří poměr průměru artérií k vénám (A/V poměr), který nás informuje o míře arteriální vazokonstrikce. Cílem prezentované studie bylo posoudit výsledky statické a dynamické cévní analýzy u pacientů s okluzí centrální sítnicové žíly. Druhou skupinu tvořili pacienti s arteriální hypertenzí, kontrolní soubor prezentovali zdraví jedinci bez vaskulárního onemocnění. Celkově bylo vyšetřeno 40 očí. Statická analýza prokázala statisticky signifikantní rozdíl A/V poměru mezi všemi třemi sledovanými skupinami. Stejně tak dynamická analýza prokázala signifikantní rozdíly v míře arteriální dilatace a konstrikce mezi všemi vyšetřenými skupinami. Zjištěné výsledky poukazují na rozsah endoteliální dysfunkce sítnicových cév, která je jednou s etiopatologických faktorů okluze centrální sítnicové vény.
Keywords: Diagnostic Imaging; Retinal Vein Occlusion; Endothelium, Vascular; studie případů a kontrol; diagnostické zobrazování; hypertenze; Case-Control Studies; Humans; okluze retinální žíly; Arteriosclerosis; cévní endotel; Hypertension; arterioskleróza; lidé