Vplyv LASIK na vrstvu nervových vlákien retiny u myopie - Hlaváčová, Petra; Horáčková, Monika; Vlková, Eva; Goutaib, M (Česká a slovenská oftalmologie, 2007)
Cieľ: Cieľom práce bolo štatistické zhodnotenie hrúbky vrstvy nervových vlákien retiny (RNFL) meranej pomocou GDx analyzátora u stredných a vyšších stupňov myopie pred laser assisted in situ keratomileusis (LASIK) a v pooperačnom období 6 mesiacov. Materiál a metodika: Súbor tvorilo 35 očí 18 pacientov (8 mužov, 10 žien), priemerného veku 28,9 ± 5,08 roka. Refrakčná vada bola od -3,25 Dsf do -11,5 Dsf (Ņ -5,5 ± 1,4 Dpt). Pacienti podstúpili refrakčný zákrok technikou LASIK na korekciu myopie. Hrúbka RNFL bola meraná pomocou GDx analyzátora s variabilným rohovkovým kompenzátorom (Variable Corneal Compensator) pred refrakčným výkonom a v odstupe 3 a 6 mesiacov po zákroku. Pred každým meraním bola použitá nová kompenzácia rohovky vzhľadom k aktuálnej refrakcii. Hodnoty hrúbky RNFL v μm boli porovnané a štatisticky vyhodnotené pomocou Wilcoxonovho neparametrického párového testu v oblasti celej peripapilárnej elipsy (TSNIT) a v hornom a dolnom kvadrante tejto elipsy. Výsledky: Štatisticky významný rozdiel v hrúbke RNFL na 5% hladine významnosti sme zaznamenali v TSNIT oblasti po 3 mesiacoch od LASIK. Štatisticky významný rozdiel v hrúbke RNFL na 1% hladine významnosti sme zaznamenali v hornom kvadrante po 3 mesiacoch a v dolnom kvadrante po 3 a 6 mesiacoch od LASIK.
Keywords: kohortové studie; nitrooční tlak; Cohort Studies; myopie; lidé; Keratomileusis, Laser In Situ; Myopia; Retinal Ganglion Cells; laserová modelace rohovky pod rohovkovou lamelou; glaukom; retinální gangliové buňky; Glaucoma; Intraocular Pressure; Humans