Osteoartróza rukou - diagnostika a terapie (Doporučení EULAR) - Pavelka, Karel (Causa subita, 2006)
Osteoartróza rukou není jen mírně obtěžujícím onemocněním a kosmetickým defektem, ale signifikantně zhoršuje funkci rukou a tím i kvalitu života. V poslední době je patrný zvýšený zájem o OA rukou, což dokládá validizace několika algofunkčních indexů pro OA rukou, publikace „Doporučení pro provádění klinických studií" a vlastních Doporučení na léčbu OA rukou (EULAR). OA rukou nutno chápat jako heterogenní onemocnění, které může postihovat bud pouze distální, anebo proximální interfalangeální klouby, kořenový kloub palce ruky, nebo obojí. Pokud jsou postiženy 3 kloubní skupiny a více hovoříme o generalizované osteoartróze. Nikoliv jako zvláštní onemocnění, ale jako subset onemocnění je dnes chápána erozivní osteoartróza. Pro diagnostiku OA rukou se stále používají klasifikační kritéria ACR, protože nová diagnostická kritéria EULAR ještě nebyla dokončena. Terapie O A rukou se dělí na farmakologickou, nefarmakologickou a chirurgickou. Randomizovaných, kontrolovaných studií je však podstatně méně než např. u gonartřózy či koxartrózy. Metaanalýza se dokonce Towheedovi nepodařila vůbec udělat. Proto je část u „Doporučení pro léčbu OA rukou EULAR" založena nikoliv na vědecké evidenci, nýbrž na konsenzu expertů. Přímý důkaz o účinnosti byl získán pro následující modality: cvičení plus vzdělávání, NSA, COX-2 inhibitory, topická NSA, topický kapsaicin a chondroitin sulfát. Některé modality byly doporučeny na základě extrapolace z jiných lokalizací (paracetamol, glukosamin). Některé způsoby léčby byly doporučeny pouze jako konsenzus expertů (aplikace parafinu, chirurgické výkony). V současné době je testována řada preparátů, které se orientují na potlačení zánětu - kortikosteroidy, methotrexát, blokátory TNFα a diacerhein.
Keywords: Osteoarthropathy, Secondary Hypertrophic; finanční podpora výzkumu jako téma; nemoci kloubů; Finger Joint; sekundární hypertrofická osteoartropatie; kloub prstu ruky; Joint Diseases; lidé; Arthralgia; Humans; artralgie; Research Support as Topic