Fluorochinolony - kriticky ohrožená skupina antibiotik - Jindrák, Vlastimil; Urbášková, Pavla; Nyč, Otakar (Practicus, 2007)
Charakteristika lékové skupiny: do této skupiny patří močová chemoterapeutika užívaná od 60. let minulého století (kyselina nalidixová, kyselina oxolinová, atd.), která se dnes prakticky nepoužívají. V posledních 25 letech bylo do praxe postupně zavedeno mnoho systémově účinných fluorovaných chinolonů, které jsou relativně širokospektré, baktericidní a jsou dobře tolerovány. Mají výborné farmakokinetické vlastnosti (dobrý průnik, dlouhý biologický poločas), vynikající biologickou dostupnost, která umožňuje perorální podávání i v případě závažných infekcí, a také přijatelnou cenu. Kontraindikovány jsou ve věkové skupině do 18 let, v těhotenství a laktaci. Mohou mít řadu interakcí s jinými lékovými skupinami, což je třeba mít na paměti. Poměrně mnoho nadějných látek z této skupiny muselo být staženo z používání pro vážné nežádoucí účinky.
Keywords: infekce močového ústrojí; lidé; antibakteriální látky; Urinary Tract Infections; lékové interakce; Anti-Bacterial Agents; Fluoroquinolones; Drug Interactions; fluorochinolony; Humans