Symptomatológia paraneoplastickej encefalopatie ako prvý klinický prejav Hodgkinova lymfómu - Rusiňáková, Zuzana; Raida, Luděk; Indrák, Karel (Praktický lékař, 2007)
Limbická encefalopatia a subakútna cerebelárna degenerácia patria k jedným zo vzácných paraneoplastických autoimunitných epifenoménov sprevádzajúcich Hodgkinov lymfóm a zatial boli v literatuře referova¬né iba ojedinělé případy. V nášom příspěvku popisujeme případ deváťnásťročnej pacientky, u ktorej bola neurologická symptomatológia vyplývajúca z paraneoplastickej encefalopatie jedným z prvých a dominantným klinickým prejavom Hodgkinovho lymfómu. Diagnóza paraneoplastickej encefalopatie bola stanovená po vylúčení neuroinfekcie, primárného demyelinizačného ochorenia centrálneho nervového systému, a v súvislosti s kompletnou neurologickou úpravou sprevádzajúcou dosiahnutie remisie lymfogranulómu Íntenzifikovanou kombinovanou chemoterapiou v primárnej liečbe.
Keywords: Paraneoplastic Cerebellar Degeneration; Hodgkinova nemoc; Limbic Encephalitis; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Hodgkin Disease; Humans; limbická encefalitida; lidé; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; paraneoplastická cerebelární degenerace