Metrologické vlastnosti profilometrických katétrů v experimentu - Záťura, František (Česká urologie, 2006)
Na experimentálním fantomu uretry býka byly simulovány kompresní tlaky působící z jedné strany i tlak cirkulární. Ukázalo se, že jak měření perfuzní metodou katétry s jedním či více otvory, tak měření katétry s měřicí komůrkou poskytují dobrou reproduktibilitu, ale je zde výrazná závislost signálu na pozici katétru v uretře. Totéž se týká i katétru s vestavěným senzorem (MikroTip). Sumární informaci o tlaku z celého obvodu uretry poskytoval pouze katétr s miniaturním balonkem se vzduchovou náplní (TDOC air charged). Zde byla i nejlepší citlivost měření, i nejnižší rozptýlenost.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Urethra; Catheters, Indwelling; diagnostické techniky urologické; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; Female; uretra; interpretace statistických dat; Diagnostic Techniques, Urological; zaváděcí katétry; urodynamika; Urodynamics