Bazálne koncentrácie FSH (folikulostimulačného hormónu) ako prediktor úspešnosti IVF-ICSI cyklu - Toporcerová, Silvia; Adam, Jozef; Hredzák, R; Ostró, Alexander; Toporcer, T (Česká gynekologie, 2006)
Cieľ štúdie: Stanoviť prediktívnu hodnotu bazálnych koncentrácií folikulostimulačného hormónu vo vzťahu k ovariálnej rezerve a objektivizovať vplyv týchto koncentrácií na úspešnosť IVF cyklu. Typ štúdie: Retrospektívna klinická štúdia. Názov a sídlo pracoviska: II. gynekologicko-pôrodnícka klinika LF UPJŠ a FN LP Košice. Metodika: V retrospektívnej klinickej štúdii bolo vyhodnotených 155 cyklov asistovanej reprodukcie vo vzťahu k bazálnym koncentráciám folikulostimulačného hormónu. Sledované boli jednotlivé parametre úspešnosti cyklu – vek pacientky, dĺžka stimulácie, dávka gonadotropínov, počet získaných oocytov, kvalita oocytov, percento fertilizácie, počet embryí, percento gravidít a včasných spontánnych potratov. Výsledky: Štatisticky významná korelácia bola zistená len medzi bazálnymi koncentráciami FSH a počtom získaných oocytov a embryí (p<0,05). V ostatných parametroch korelácia nebola dokázaná. Rovnako nebola dokázaná nižšia úspešnosť asistovanej reprodukcie u pacientok s vyššími bazálnymi koncentráciami FSH. Záver: Na základe výsledkov tejto retrospektívnej štúdie možno konštatovať, že bazálne koncentrácie FSH podávajú určitú informáciu o ovariálnej rezerve. Avšak nepodávajú informáciu o kvalite oocytov a nemôžu byť použité ako prediktor úspešnosti IVF cyklu.
Keywords: Fertilization in Vitro; infertilita; Female; Pregnancy; Humans; výsledek terapie; ženské pohlaví; Follicle Stimulating Hormone; lidé; Treatment Outcome; folikuly stimulující hormon; Prognosis; prognóza; Infertility; těhotenství; fertilizace in vitro