Symptomy limbické iritability a chaotická aktivita autonomního nervového systému v průběhu kognitivního konfliktu u pacientů s unipolární depresí: nové perspektivy pro indikaci antikonvulzivní léčby? - Bob, Petr; Šusta, Marek; Večeřová-Procházková, Alena; Pavlát, Josef; Raboch, Jiří (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Moderní nálezy v oblasti neurověd poukazují na to, že kognitivní konflikt souvisí se specifickými nelineárními chaotickými změnami signálu generovaného neuronálními systémy. Podle stávajících poznatků monitorování kognitivního konfliktu souvisí s aktivací anteriorního cingulárního kortexu (ACC). S konfliktem související aktivace vyvolává automatické odpovědi, které mohou být zachyceny psychofyziologickými měřeními jako je například variabilita srdečního tepu vypočtená jako časová závislost z R-R intervalu (RRI). Tato studie používá Stroopova testu jako experimentálního přístupu k psychofyziologickému studiu kognitivního konfliktu u 40 pacientů s diagnózou unipolární deprese prostřednictvím měření RRI, psychometrického měření limbické iritability (LSCL-33), deprese (BDI-II) a pomocí výpočtu maximálních Lyapunových exponentů v nelineární analýze dat časových sérií RRI. Signifikantní korelace 0,60 mezi největšími Lyapunovými exponenty a LSCL-33 nalezená v této studii poukazuje na to, že deficit neuronální inhibice v průběhu konfliktní Stroopovy úlohy úzce souvisí s limbickou iritabilitou. Poněvadž limbická iritabilita pravděpodobně vykazuje významnou souvislost s epileptiformními abnormalitami v temporo-limbických strukturách, může tento výsledek představovat užitečný nástroj pro indikaci antikonvulzivní terapie u depresivních pacientů rezistentních na antidepresivní medikaci.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Stress, Physiological; limbický systém; průzkumy a dotazníky; Depressive Disorder, Major; autonomní nervový systém; Limbic System; elektrokardiografie ambulantní; Signs and Symptoms; Autonomic Nervous System; kognitivní poruchy; Anticonvulsants; Surveys and Questionnaires; lidé; depresivní porucha unipolární; příznaky a symptomy; antikonvulziva; Psychophysiology; fyziologický stres; Cognition Disorders; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; interpretace statistických dat; psychofyziologie; Electrocardiography, Ambulatory; Humans