Prevence alergie u dětí alergických matek perorálním osídlením probiotickým kmenem E. coli po narození - Žádníková, Raja; Prokešová, Ludmila; Kocourková, Ingrid; Žižka, Jan (Alergie (Praha, Print), 2006)
Perorální osídlení probiotickým kmenem E. coli (vakcina COLINFANT) dětí alergických matek po narození snížilo významně: 1) výskyt bakteriálních patogenů ve střevě, především druhů Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa a Staphyloccocus epidermidis. 2) výskyt klinických příznaků alergie - u osídlené skupiny dětí alergických matek sledovaných do 3 let věku byla alergie prokázána pouze u jednoho dítěte, zatímco u kontrolních, neosídlených dětí byla alergie prokázána u 14 dětí (36%, p< 0,001). První případy se u kontrolní skupiny vyskytly již ve věku 3 měsíců. 3) Hladiny IgE byly zvýšené u 83% a 84% skupin alergických matek, 16% dětí osídlené sklupiny a 8% dětí kontrolní skupiny alergických matek. 4) Ovlivnilo hladiny některých cytokinů (IL-4,IL-5, IL-6 a IL-13). Hladinu těchto cytokinů u osídlených dětí alergických matek zůstaly podobné jako u zdravých matek, zatímco u kontrolních dětí alergických matek jejich hladiny mezi 2-3 rokem stoupaly. Ve studii bylo prokázáno, že osídlení probiotickýcm kmenem E. coli po narození je účinným preventivním opatřením u dětí alergických matek.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Intestinal Mucosa; Probiotics; novorozenec; Immunity, Maternally-Acquired; střevní sliznice; alergie; lidé; Infant, Newborn; Research Support as Topic; Hypersensitivity; matky; Mothers; probiotika; Colinfant; imunita získaná od matky; vakcíny proti Escherichia coli; Escherichia coli Vaccines; Humans