Biologické funkce C-reaktivního proteinu a jeho využití v laboratorní diagnostice - Prázná, Jana (Alergie (Praha, Print), 2006)
C-reaktivní protein (CRP) je evolučně velmi konzervativní cyklický pentamer, který je syntetizován převážně v játrech v odpověd i na zvýšenou koncentraci prozánětlivých cytokinů, především IL-6. Váže se na C1q složku komplementu a jeho hlavním ligandem je fosforylcholi n – součást bakteriálních a fungálních polysacharidů. CRP velmi citlivě reaguje na bakteriální infekci a vede k aktivaci komplementu klasic kou cestou, navíc se může uplatňovat i jako aktivátor prec ipit ace a opsonizace, zvyšuje migraci leukocytů a jejich fagocytární aktivitu. Dynamika CRP umožňuje v klinické praxi objektivizaci a sledování průběhu zánětu u pacienta, což je dnes nejčastější laboratorní využití tohoto parame tru. V současnosti se často hovoří o CRP v souvislosti s aterosklerózou a s cé vními komplikacemi. V kardiovaskulární medicíně se CRP stanovuje vy soce senzitivní metodou (hsCRP), která umožňuje přesnější stanovení v nižších koncentracích a má nižší detekční limity. Koncentrace CRP má urči tý prediktivní význam pro stanovení rizika rozvoje kardiovaskulárních komplikací . Dosud není jisté, je-li CRP pouhým markerem aterosklerózy, n ebo zda se též na vzniku aterosklerózy a aterosklerotických komplikací podílí jako jeden z patogenetických činitelů.
Keywords: Biomarkers; C-Reactive Protein; lidé; biologické markery; Acute-Phase Proteins; Humans; C-reaktivní protein; sérový amyloidový protein; klinické laboratorní techniky; Serum Amyloid P-Component; prediktivní hodnota testů; Predictive Value of Tests; Clinical Laboratory Techniques; proteiny akutní fáze