EMG biofeedback v systéme Pilates Medical - Kazimír, J; Klenková, M (Rehabilitácia, 2006)
EMG biofeedback je moderná metóda, ktorá sa používa pri kineziologických vyšetreniach V súvislosti s analýzou funkcie svalov. Významné miesto má aj v rámci rehabilitačných programov. Spätná väzba, ktorú moderné prenosné prístroje EMG poskytujú vo forme aktuálnej audiovizuálnej informácie, je pre výsledný efekt a monitorovanie samotného cvičenia mimoriadne dôležitá. V článku sa rozoberá využitie EMG biofeedbacku v systéme Pilates Medical pri izometrickom výcviku m. vastus medialis, nácviku bočného hrudného dýchania a aktivácii m.transversus abdominis.
Keywords: rehabilitace; Muscles; Exercise Movement Techniques; Physical Therapy Modalities; techniky fyzikální terapie; svalová kontrakce; Humans; Rehabilitation; Respiration Disorders; lidé; Electromyography; poruchy dýchání; elektromyografie; Muscle Contraction; svaly; techniky cvičení a pohybu