Slovenská adaptácia metódy CORE-OM - Gampe, Klaudia; Bieščad, Matúš; Balúnová-Labaničová, L; Timuľák, Ladislav; Evans, Ch (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Dotazník CORE-OM (Clinical Outcomes in Routine Evaluation - Outcome Measure) je široko používaný sebaposudzovací nástroj merania, ktorý bol speciálně vyvinutý na meranie efektu psychologickej/psychiatrickej liečby. Proces jeho adaptácie na podmienky slovenskej klinickej praxe opisujeme v troch štúdiách. V štúdii I. sa zameriavame na overenie vnútornej konzistencie slovenského překladu dotazníka CORE-OM, overenie konštruktovej validity a schopnosti diskriminovat medzi klinickým a neklinickým výberom. V štúdii II., v ktorej sme použili revidovánu verziu slovenského překladu dotazníka, prinášame deskriptívne data z klinického a neklinického výběru, zameriavame sa na odhad test-retestovej reliability a výpočet kritérií štatisticky a klinicky signifikantnej změny. Studia III. opisuje proces konsenzuálnej tvorby finálnej verzie slovenského překladu CORE-OM, za účasti jedného z autorov originálnej verzie. Slovenská verzia CORE-OM preukázala dobré psychometrické vlastnosti, je vysoko vnútorne konzistentná a dosahuje dostatočnú test-retestovú reliabilitu, koreluje s referenčnými nástrojmi merania a dostatočne diskriminuje medzi klinickým a neklinickým výberom. Vypočítané kritérium statisticky signifikantnej změny (index spolahlivej změny RCI) má hodnotu 0,57. Cut-off skóre, ktoré je ukazovateľom klinicky signifikantnej změny, má pre celok CORE-OM hodnotu pre mužov 1,05 a pre ženy 1,12. Slovenská verzia dotazníka CORE-OM je připravená pre klinické používanie, jej ďalšie vlastnosti ohladom merania terapeutickej změny sa ďalej skúmajú.
Keywords: Reproducibility of Results; interpretace statistických dat; psychoterapeutické procesy; Research Support as Topic; Psychotherapeutic Processes; hodnocení výsledků zdravotní péče; lidé; sebezhodnocení (psychologie); finanční podpora výzkumu jako téma; Outcome Assessment, Health Care; Surveys and Questionnaires; Data Interpretation, Statistical; Humans; Self-Assessment; reprodukovatelnost výsledků; průzkumy a dotazníky