Neurobiologie hyperkinetické poruchy - Šerý, Omar; Štaif, R; Didden, W (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Hyperkinetická porucha patří k nejčastějším příčinám psychiatrické léčby v dětském věku. K rizikovým faktorům patogeneze hyperkinetické poruchy patří nejen faktory genetické, ale i faktory negenetické jako je nízká porodní váha, perinatální hypoxie či vliv toxických látek v prenatálním období. Příčiny onemocnění jsou v posledním desetiletí intenzivně hledány za využití neurozobrazovacích metod a metod molekulárně-biologických. V genetických studiích bylo zjištěno, že biologičtí rodiče a příbuzní s ADHD mají mnohonásobně vyšší procento možného výskytu symptomů hyperaktivity u svých dětí. Důkazem heritability hyperkinetické poruchy jsou i výsledky studií dvojčat. Během posledních deseti let se díky rozmachu molekulární biologie objevily mnohé studie, které jsou zaměřeny na výzkum vlivu tzv. kandidátních genů na patogenezi hyperkinetické poruchy. Naše práce výsledky těchto studií přehledně shrnuje.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; hyperkinetická porucha; Oligonucleotide Array Sequence Analysis; pozitronová emisní tomografie; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; lidé; Research Support as Topic; Nuclear Magnetic Resonance, Biomolecular; Humans; sekvenční analýza hybridizací s uspořádaným souborem oligonukleotidů; Molecular Biology; lékařská genetika; nukleární magnetická rezonance biomolekulární; Genetics, Medical; Polymorphism, Genetic; Positron-Emission Tomography; polymorfismus genetický; molekulární biologie