Fototoxické reakce po systémovém podávání antimikrobiálních léků - Malina, Lubor (Časopis lékařů českých, 2007)
Řada léčiv systémově používaných pro své antimikrobiální účinky má nežádoucí fototoxické působení. Patří mezi ně jak některá antibiotika (například tetracykliny, fluorochinolony, popřípadě i makrolidy), tak i sulfonamidová a jim příbuzná chemoterapeutika, antimykotika, tuberkulostatika, antivirotika, popřípadě též antimetabolity. S fototoxickými vlastnostmi zmíněných léčiv by se měli lékaři obecně seznámit, již vzhledem k časové tísni, při níž pak mnohdy budou antimikrobiální prostředky ordinovat. Primárně musí v tomto směru dbát o získání příslušných anamnestických údajů od pacienta, a v případě vzniku fototoxické reakce zabezpečit rychlé vysazení nevhodného léku, jeho záměnu za preparát jiný, zajistit podání antihistaminik, někdy i kortikoidů, vzdálení nemocného z vlivu slunečního záření a aplikaci místních protizánětlivých kožních léků.
Keywords: antibakteriální látky; antivirové látky; protinádorové látky; sluneční záření; antimetabolity; Anti-Bacterial Agents; Antifungal Agents; Antiviral Agents; Photosensitivity Disorders; Sunlight; Humans; Dermatitis, Phototoxic; poruchy fotosenzitivity; Antineoplastic Agents; fototoxická dermatitida; Antimetabolites; lidé; antifungální látky