Porovnávací studie výsledků léčby akné vakcínami a systémovými antibiotiky. 2. Charakteristika bakteriálních kmenů izolovaných z ložisek akné a jejich rezistence na antibiotika - Lovečková, Yvona; Koukalová, D; Viktorinová, Marie; Sauer, Pavel; Síla, J (Československá dermatologie, 2007)
Autoři popisují stav a vlastnosti kožní mikroflóry u 51 pacientů s akné v závislosti na léčbě vakcínou nebo antibiotiky. Dále ověřují genetickou shodu u fenotypově stejných izolátů získaných od jednoho pacienta při opakovaných odběrech. U druhu Staphylococcus aureus pak stanovují vybrané faktory virulence.Práce potvrdila spoluúčast stafylokoků a propionibakterií v etiopatogenezi akné, dokumentovala i jejich statisticky nevýznamné ovlivnění oběma způsoby léčby. Testy citlivosti prokázaly jen nízkou rezistenci Propionibacterium acnes na klindamycin (6,7 %), která však byla vyšší u druhu Staphylococcus epidermidis (na erytromycin 73,4 %, klindamycin 62,6 %). V průběhu sledování nebyly prokázány její signifikantní změny. Fenotypově shodné kmeny koaguláza-negativních stafylokoků byly nalezeny u 12 pacientů. Analýzou elektroforetických profilů jejich DNA byla zjištěna genetická shoda u 6 (50 %) klinických případů. Detekce faktorů virulence u Staphylococcus aureus prokázala přítomnost genu pro tvorbu Pantonova-Valentinova leukocidinu u třech kmenů. Geny pro enterotoxin A a TSST-1 nebyly nalezeny.
Keywords: acne vulgaris; Anti-Bacterial Agents; Propionibacterium acnes; Virulence Factors; vakcíny; Vaccines; antibakteriální látky; Staphylococcus epidermidis; bakteriální léková rezistence; faktory virulence; Staphylococcus aureus; Drug Resistance, Bacterial; Humans; Acne Vulgaris; finanční podpora výzkumu jako téma; Research Support as Topic; statistika jako téma; Statistics as Topic; lidé