Zlepšuje záchyt onemocnění v asymptomatickém období prognózu pacientek s karcinomem endometria? - Kudela, Milan; Dzvinčuk, P; Ondrová, D; Ľubušký, Marek; Michnová, L (Česká gynekologie, 2007)
Cíl studie: Rozbor faktorů, které vedly k stanovení diagnózy karcinomu endometria u nemocných v asymptomatickém stadiu. Promítá se však včasná diagnostika i do prognózy onemocnění? Typ studie: Retrospektivní studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF UP a FN Olomouc. Metodika: Analýza příčin, které přivedly nemocné s ca endometria k lékaři, resp. podíl preventivních opatření při stanovení diagnózy maligního onemocnění těla děložního. Výsledky: Studovaný soubor tvoří 110 nemocných s diagnózou ca endometria. U 87 nemocných, tj. v 79 % přivedly nemocné k lékaři vlastní symptomy onemocnění, tj. nejčastěji nepravidelné krvácení. U 23 nemocných, tj. v 21 %, bylo onemocnění zjištěno v asymptomatickém stadiu při preventivní prohlídce nebo náhodně při vyšetřování jiného onemocnění. Obě skupiny se lišily co do stagingu i gradingu. Závěr: Asymptomatické nemocné, u kterých bylo onemocnění diagnostikováno náhodně nebo při preventivních prohlídkách, měly na začátku terapie výrazně nižší staging a příznivější grading než pacientky symptomatické, což vytváří předpoklady pro lepší prognózu onemocnění těchto nemocných.
Keywords: lidé; Prognosis; Adult; prognóza; Risk Factors; Female; Primary Prevention; retrospektivní studie; plošný screening; Humans; Diagnostic Techniques, Obstetrical and Gynecological; diagnostické techniky porodnicko-gynekologické; ženské pohlaví; nádory endometria; Early Diagnosis; Endometrial Neoplasms; primární prevence; Retrospective Studies; Mass Screening; dospělí; časná diagnóza; rizikové faktory