Lipozomální doxorubicin - Petruželka, Luboš (Remedia, 2007)
Doxorubicin patří mezi nejúčinnější léčiva v terapii karcinomu prsu, ale jeho klinické použití je limitováno výskytem srdeční myopatie závislé na kumulativní použité dávce, která může vést k fatálnímu srdečnímu selhání. Doxorubicin uzavřený v lipozomech byl vyvinut s předpokladem snížení kardiotoxicity při zachované protinádorové účinnosti. Klinické studie ukázaly, že lipozomální léková forma opravdu zvyšuje terapeutický index doxorubicinu prostřednictvím snížení kardiotoxicity a vykazuje obdobnou protinádorovou účinnost jako konvenční léková forma při použití v monoterapii i v kombinaci s cyklofosfamidem.
Keywords: nosiče léků; Drug Carriers; nádory prsu; lékové formy; doxorubicin; Liposomes; Myocet; Dosage Forms; Breast Neoplasms; Doxorubicin; Humans; lidé; liposomy