Telomery, telomerázový komplex a kolorektální karcinom - Švec, Jiří (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2006)
Zvyšující se incidence nádorových onemocnění, zejména malignit gastrointestinálního traktu je zaznamenána nejen v České republice, ale i celosvětově. Stále jsou hledány spolehlivé diagnostické postupy umožňující časnou detekci nádorového procesu. Jedním z nich je telomerázový enzymatický komplex, který se uplatňuje v nádorové transformaci a v rozvoji kancerogeneze. Zvýšená exprese telomerázy je prokazatelná až u 90 % maligních nádorů. Uvádíme proto možnosti průkazu komponent telomerázového komplexu jako užitečných diagnostických nádorových markerů. Možnosti současného i perspektivního užití terapeutických prostředků zaměřených na telomerázový komplex jsou uvedeny ve stručném přehledu.
Keywords: Antineoplastic Agents; Inflammatory Bowel Diseases; idiopatické střevní záněty; Colorectal Neoplasms; Research Support as Topic; Biomarkers, Tumor; kolorektální nádory; nádorové biomarkery; telomerasa; protinádorové látky; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Telomerase; Humans; telomery; Telomere