Diuretiká v liečbe srdcového zlyhávania - Gonçálvesová, Eva (Interní medicína pro praxi, 2007)
Retencia tekutín s kongesciou, hypervolémiou a objemovým preťažením srdca je pravidelnou súčasťou syndrómu pokročilého srdcového zlyhávania. Podstatou účinku diuretík je zvýšenie tvorby moču v dôsledku zásahu do transportných pochodov chloridov, nátria, kália a vody na úrovni tubulov a zberných kanálikov v obličkách. Článok sa zaoberá patofyziologickými a klinickými dôsledkami kongescie, taktikou diuretickej liečby a jej vplyvom na morbiditu a mortalitu pacientov so srdcovým zlyhávaním.
Keywords: Sodium Chloride Symporter Inhibitors; diuretika; Heart Failure; lidé; srdeční selhání; osmotická diuretika; Humans; Diuretics; inhibitory symportérů pro chlorid sodný; Diuretics, Osmotic