Maligní fibrózní histiocytom břišní dutiny mimoorgánové lokalizace - Španihel, Jan; Weber, Pavel; Tomášek, Jiří; Kala, Zdeněk; Křikavová, Lucie; Pavlovský, Zdeněk (Interní medicína pro praxi, 2007)
Autoři v obecné rovině rozebírají problematiku maligního fibrózního histiocytomu (MFH) na širším pozadí sarkomů měkkých tkání. Upozorňují přitom na záludnosti a zejména závažnost klinického obrazu v počátečních stadiích tumoru. Podtrhují skutečnost, že nejednou se klinicky projevuje až lokálně pokročilé nebo metastatické onemocnění. Podávají i stručný nástin vhodných diagnostických vyšetření a možností terapie. Na konkrétním případu primárního MFH břišní dutiny mimoorgánové lokalizace u 65letého muže upozorňují na klinický obraz, úskalí diagnostiky a průběh terapie.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Abdominal Cavity; Humans; Histiocytoma, Benign Fibrous; diagnostické techniky a postupy; břišní dutina; benigní fibrózní histiocytom; lidé